onsdag 6. mai 2009

Ramsløk, vikingenes hvitløk...






Om ramsløk:
Ramsløk er det første spiselige vårtegnet som dukker opp av jorden. Bladene er tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster. Planten kan bli opp til 50 cm høy, lukter intens hvitløk og brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen.
Vær forsiktig så du ikke forveksler den med liljekonvallblader, som er giftige og ikke lukter hvitløk. Løken som hører til hver stengel har vanligvis bare to blader. Den vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger og finnes langs kysten opp til Trøndelag. Ramsløken er kjent som vikingenes hvitløk.

Men mest brukt er de grønne blader. Smaken er mild og karakterisert som en blanding av hvitløk, purre og gressløk og er ikke så ”ram” som navnet tilsier. De kan brukes i utallige retter.
Hele, friske blader av ramsløk kan du bruke omtrent som spinat. Sauter (surr) den i smør, og server til fisk og skalldyr, lyst og mørkt kjøtt. Den er også god i supper.
Hakkete blader brukes til salater og som krydder til kjøttretter, men en bør bruke bladene før blomstring, da det er de unge vårfriske og meget grønne blader, som har den fineste smak.
Bladene strutter ganske enkelt av sunnhet. Fargen er ikke alene god for øynene, men også for helbredet i alminnelighet.
Den har de samme helbredende egenskaper som hvitløk. Det vil si, at den blandt annet skal kunne hindre eller i hvert fald nedsette risikoen for forkjølelse.
Ramsløk kjent som en sterk antioksidant, blodrensende og kolesterolsenkende. I Europa og Asia brukes den ved revmatiske smerter, astma, fordøyelsesbesvær og høyt blodtrykk. Dessuten inneholder ramsløkens blader 20 ganger så mye C-vitaminer som sitroner!
Tips:
Salat:
Fint strimlet ramsløkblader gir salaten duft, smak og kraft
Grønnsaker:
Ovnbakte eller dampede grønnsaker kan etter tilberedning krydres med groft skåret ramsløk.
Wok:
Når wok skal krydres, kan du skjære 4-5 blader i strimler og ha dem i på slutten.
Kjøtt og fisk:
Skal du marinere kjøtt eller fisk, så skjær 5 blader groft i stedet for å bruke hvidløk.
Smør:
Til hvitløkssmør kan du blande mykt smør sammen med fint skåret ramsløk, havsalt og sitron.

Naturens spiskammer
Ramsløk er en glimrende grønnsak – det hele kan spises. Den kan brukes i mange retter istedet for hvitløk og er et fantastisk krydderi i salater, wok og marinader. Ramsløkblader plukkes i dag fra ville bestander og selges på små glass som en slags pesto av blader, salt og olje til bruk ved siden av kjøtt, som tilsetning til rømmedressing, smør eller ost.
I den siste tiden har flere kokker begynt å bruke ramsløk, gjerne høstet både med blad og løk.


Ramsløksalat
En enkel og smakfull salat som er kjempegod til kylling.
(4 pers.)
Ingredienser:
20 ramsløk
2 ss olivenolje
4 dl spirer
ruccola-blomster
olivenolje
salt
Slik gjør du:
Sauter ramsløken i olivenolje til den er myk. Ha dem på et fat og dryss spirer og ruccola-blomster over. Avslutt med litt olivenolje og salt.

Ramsløk- og bønnekarsesuppe
En god og smakfull suppe - får du ikke tak i bønnekarse, kan du bruke spinat.
(6 pers.)
Ingredienser:
2 ss amør
3 purre, bare det hvite i tynne skiver
15 ramsløk i skiver
2 ½ dl vann
2 ½ dl hønsekraft
2 ½ dl melk
1 stor potet, skrelt og skåret i biter
1 bunt bønnekarse
1 ss revet parmesan
1 dl yoghurt naturell
Slik gjør du:
Smelt smørret i en gryte. Ha i purre og ramsløk og sautere til purren blir myk. Ha i vann, kraft, melk og potet. Kok opp og la suppen småkoke i 10 min. Tilsett bønnekarse og parmesan, kok videre i 3 min.
Ha suppen i en blender og kjør til du har en glatt suppe. Smak til med salt og pepper.
Suppen serveres i glass som fylle halvveis opp med suppe, ha en dash yoghurt go fyll resten med suppe.


Fra Gourmanderiet,s sider

Kilde: http://www.nattogdagurtelag.net/22080536

1 kommentar:

  1. Takk for kommentar inne hos meg angående Fanabunaden:) Jeg bor i Dyngeland/Totland området, så et kan være denne bunaden du mener? Fargene på bildene kommer ikke rett frem. Vi er vel ca 6 - 7 stykker som opprinnelig kommer fra Dyngeland som har fått laget oss denne buanden. Jeg ville aldri ha laget meg Fanabunad alla husfliden. Det var da jeg så denne buaden for første gang at jeg visste jeg ville ha bunad jeg også:)

    SvarSlett